LEUVEN MINDGATE

Grote Europese bedrijven lanceren samenwerkingsplan om competiviteit in Europese embedded technologie te verzekeren


ARTEMIS, een Europees technologieplatform rond embedded technologie lanceerde op 1 Juli 2005 zijn strategisch onderzoeksagenda. Op deze manier wil het de Europese leiderschap op het gebied van embedded technologie verzekeren en versterken. Het project moet een verhoging van 40% in het budget voor onderzoek en ontwikkeling bij Europese bedrijven teweegbrengen tussen 2005 en 2010. Hiervoor zal 640 miljoen ? worden uitgetrokken. Europa is momenteel koploper in embedded technologie voor ruimtevaart-, auto-, communicatie- en consumenten-elektronicatoepassingen. ARTEMIS wordt gestuurd door een groep van industriële groepen, onderzoeksinstellingen en organisaties. IMEC ondersteunt dit onderzoekprogramma.

ARTEMIS is een project dat een onderdeel is van het beleid van de Europese Unie om de Informatiemaatschappij tot stand te brengen. Dit programma van het beleid staat in voor het stimuleren van nieuwe innovaties in het Europese bedrijfslandschap en werd opgericht in 2002 onder het 5de Kaderprogramma. Sindsdien is het gegroeid tot een privaat-publieke samenwerkingsgroep die bestaat uit industriële groepen, onderzoeksinstellingen en organisaties zoals o.m. ABB, AIRBUS, ARM, AVL, British Telecom, BOSCH, CEA, CNRS Institut, HITECH Federation, IMEC, Infineon technologies, ITEA, Medea+, NOKIA, Parades, Philips, Siemens, STMicroelectronics, SYMBIAN, Telenor, Thales, Vienna University of Technology en Universitat Politecnica de Catalunya.

Op de 2de jaarlijkse conferentie lanceerden de ARTEMIS-partners hun Strategisch Onderzoeksagenda. De agenda beaamt een groot aantal uitdagingen om zo duidelijke onderzoeksdoelen te krijgen tot en met 2016. Het financiële objectief van ARTEMIS is om een toename van meer dan 40% voor het budget van onderzoek & ontwikkeling binnen Europese bedrijven te verkrijgen tussen 2005 en 2010. Er zal 640 miljoen ? overheidsbudget beschikbaar worden gesteld in 2010 voor verschillende Europese onderzoeksinstrumenten en -programma's. De European Federation of High Tech SMEs, die high tech Europese KMO's wil stimuleren om te innoveren, zijn sterk betrokken bij het ARTEMIS werkprogramma. De significante rol van KMO's wordt hierdoor benadrukt.

Embedded technologie combineert intelligente subsystemen met sensoren, actuatoren, dataverwerking en communicatiefuncties op een manier dat ze niet meer opvallen in een product (auto, mobiele telefoon, fabriek, netwerk, etc.). Ze zijn met andere woorden volledig geïntegreerd in een product en geven het op deze manier een intelligentere toepassing. De combinatie van toename in rekenkracht, nieuwe softwaretechnologieën en het internet kan een exponentiële groei in de functies en diensten van embedded technologie realiseren. Desondanks zorgt de diversiteit van deze extra functies voor complexiteit waardoor technologische uitdagingen aan de oppervlakte komen. Zo'n 98% van de rekenapplicaties in de wereld zijn geïntegreerd in embedded systemen, niet in pc's. Men verwacht zo'n 40 miljard applicaties tegen 2020. In Europa wordt het aantal onderzoekers die zich bezighouden met embedded technologie geschat op 150.000, dat zal groeien tot 180.000 in 2007 met de start van het 7de Kaderprogramma. Deze populatie wordt verwacht te verdubbelen in een periode van 10 jaar.

In de Europese automobielsector wordt 20% van de waarde van een auto vandaag de dag gegenereerd door embedded elektronica en men verwacht dat deze zal stijgen tot ongeveer 40% tegen 2015. Deze stijging alleen al zal de Europese markt een 600.000 nieuwe jobs aanbieden in deze sector. Deze situatie kan virtueel in elke sector worden toegepast, want embedded technologie heeft verschillende mogelijkheden die een meerwaarde kunnen bieden voor een product.

ARTEMIS perscontact
Artemis Office Tel: +32 (0)2 627 03 17

Email: artemis2005@thalesgroup.com
Website: http://www.cordis.lu/ist/artemis

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us