LEUVEN MINDGATE

IMEC tekent akkoord met ICT-wereldleider Samsung voor draagbare communicatietoestellen


Leuven --- 26 januari, 2005 ---

Het Leuvense nano-elektronicaonderzoekscentrum IMEC heeft aangekondigd dat het Koreaanse Samsung, wereldleider in informatie- en communicatietechnologie (ICT), de eerste strategische partner wordt in IMEC's onderzoeksprogramma voor mobiele communicatietoestellen. Samsung en IMEC zullen samen de sleuteltechnologieën ontwikkelen voor draagbare communicatietoestellen van de toekomst waarop een waaier van multimediatoepassingen mogelijk zijn.

De volgende generatie mobiele communicatietoestellen zal op een efficiënte manier omgaan met verscheidene communicatiestandaarden en multimediatoepassingen om een optimale service te bieden aan de gebruiker. Zo zullen de toekomstige draagbare telefoons op een intelligente manier kunnen kiezen tussen verscheidene communicatiemodes zoals gsm, satellietcommunicatie en draadloze lokale netwerken om op die manier steeds een optimale communicatie te realiseren tegen een zo laag mogelijk energieverbruik (en dus batterijverbruik). Daarnaast zullen op deze telefoon talrijke multimediatoepassingen mogelijk zijn zoals MPEG-4 video, high-definition television (HDTV), spelletjes enz..

Om de fundamentele technologische uitdagingen voor deze toestellen op te lossen, heeft IMEC een onderzoeksprogramma M4 (multimode multimedia terminal) opgezet. Het M4-programma vormt de basis van de toekomstige intelligente omgeving waarin je overal en op gelijk welk tijdstip toegang zal hebben tot draadloze communicatie en multimediadiensten.

Complexiteit, kost, vermogenverbruik, snelheid en flexibiliteit zijn de vijf belangrijkste uitdagingen bij het ontwikkelen van dergelijke mobiele toestellen. Om deze uitdagingen op te lossen heeft IMEC te samen met Samsung verscheidene innovatiedomeinen vastgelegd die deel uitmaken van het M4-programma.

Samsung is IMEC's eerste strategische partner in het M4-programma. Een strategische partner treedt toe tot alle onderzoeksdomeinen van het programma. Een tiental onderzoekers van Samsung zal naar het Leuvense bedrijf komen om er samen te werken met meer dan 100 onderzoekers van IMEC.

Strategische partners genieten van extra voordelen t.o.v. technologiepartners die op een deel van het programma samenwerken. Zo worden de strategie en ontwikkelingen in het M4-programma bijgestuurd in nauw overleg met de strategische partners om te garanderen dat de onderzoeksresultaten aansluiten op hun industriële noden. Strategische partners profiteren ook van een geïntegreerde aanpak waarin alle facetten van het mobiele toestel ontwikkeld worden. Dit garandeert de compatibiliteit van de verscheidene technologische oplossingen en laat een efficiënte transfer van onderzoeksresultaten naar industriële toepassingen mogelijk.

Naast het strategische samenwerkingsakkoord met Samsung, heeft IMEC nog lopende samenwerkingen met industriële technologiepartners op bepaalde aspecten van het M4-programma waaronder Freescale, Infineon en Xilinx. Alle partners genieten van de voordelen van IMEC's samenwerkingmodel waardoor ze hun onderzoekskosten en risico's kunnen verminderen en intellectuele eigendomsrechten delen. Over IMEC
IMEC is het grootste onafhankelijk onderzoekscentrum in Europa in nanotechnologie en nano-elektronica. Meer dan 1300 medewerkers van over heel de wereld werken samen in het Leuvense bedrijf. IMEC's onderzoek vindt zijn toepassing o.a. in een betere gezondheidszorg, slimme elektronica, een proper milieu en veilig vervoer.

Contactpersoon:

Katrien Marent - Corporate Communication Manager - tel: + 32 (0)16 28 18 80 - via e-mail Katrien Marent

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us