LEUVEN MINDGATE

Mobiliteitsbeheersing en rekeningrijden


Georganiseerd door Leuven.Inc in samenwerking met Flanders Smart Hub en Innovatiecentrum Vlaams Brabant

Verkeersmobiliteit is een hot topic en beheerst momenteel de actualiteit. Onze (im)mobiliteit kost heel wat geld. Naast de directe kosten mogen we vooral de indirecte kosten gelinkt aan milieubelasting, medische kosten en impact op de gezondheid niet vergeten. Helaas bestaat er niet zoiets als de ideale oplossing. Een combinatie van maatregelen zal nodig zijn en vooral een mentaliteitswijziging bij ons allemaal.

Slimme kilometerheffing is één van de mogelijke maatregelen. Slimme kilometerheffing veronderstelt een elektronische tolheffing waarbij de eigenaar/gebruiker van een voertuig betaalt afhankelijk van het gebruik van het voertuig.
De kunst bestaat erin de juiste Intelligente Transport Systeem (ITS) technologieën te combineren tot een flexibele en duurzame oplossing die het gekozen beleid ondersteunt. Het beleid wordt bepaald door de overheid. Deze geeft aan waar de prioriteiten liggen: stappen, trappen, openbaar vervoer, privé vervoer, verkeersluwe woonwijken, vermindering van CO2, parkeerbegeleiding, veiligheid,....

Zo komen we bij het project rekeningrijden waarbij Leuven kandidaat is om als eerste Belgische proeftuin te fungeren. Het pilootproject dat wordt voorgesteld in Leuven is vergelijkbaar met het tolsysteem dat vorig jaar in Eindhoven werd uitgetest en is gebaseerd op een 'on board unit' met een chip die plaatsbepaling en draadloze communicatie combineert. De chip bevat een GPS ontvanger en geeft via het mobiele GPRS netwerk de positie van de wagen door aan een back office systeem dat de route- en kostengegevens in kaart brengt.

Is rekeningrijden inderdaad een instrument dat de mobiliteit kan sturen?
In deze sessie bekijken we deze vraag van naderbij. We overlopen de karakteristieken van de Belgische/Vlaamse situatie en welke impact dit heeft op de oplossing. Vervolgens geven we een overzicht van de doelstellingen en de aanpak van het voorgestelde proefproject in Leuven.

Doelgroep
Deze themasessie richt zich tot diegenen die meer wensen te weten over de onderliggende motivatoren en technieken met betrekking tot mobiliteitsbeheersing en rekeningrijden. Deze sessie kan creatieve geesten inspireren tot het ontwikkelen van diensten die gebruik maken van Intelligente Transport Systemen (ITS).

Enkele praktische aspecten
Datum: donderdag 22 april 2010 (17u00-19u00)
Locatie: Innovatie- en Incubatiecentrum, Kapeldreef 60, 3001 Leuven (Heverlee)

Programma
- 16u30: Ontvangst
- 17u00: Welkom door Leuven.Inc
- 17u10: Situering van het topic
Peter Van der Perre, Algemeen Directeur, ITS Belgium
- 17u25: Mobiliteit in Vlaanderen en Leuven in het bijzonder
Griet De Ceuster, Directeur Transport & Mobility Leuven / Sven Maerivoet, Dr. in de Verkeerskunde, Transport & Mobility Leuven
- 17u50: Rekeningrijden: elementen van oplossing
Friedl Maertens, Business Development Global Business Services, IBM Belgium
Frank Daems, Director Business Development, NXP
- 18u40: Vraag en antwoord
- 18u50: Afsluiting
Dirk Robbeets, Schepen Openbare Werken Stad Leuven
- 19u00: Hapje/drankje

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us