LEUVEN MINDGATE

Connect met ... FabLab-Leuven:


FabLab-Leuven en partners (stad Leuven, provincie Vlaams-Brabant, K.U.Leuven, Groep T, RVO-Society en
i-propeller)
In samenwerking met Leuven.Inc

FabLab is een initiatief ontstaan door de samenwerking tussen de K.U.Leuven (Departement Werktuigkunde, Faculteit Economie, Leuven Research & Development) en de stad Leuven. De FabLab-formule zoals ze in Leuven is opgezet is nieuw voor België maar het succes is wereldwijd beproefd.

FabLab-Leuven is een open werkruimte die bestaat uit computergestuurde machines zoals een 3D-printer, een 2D-lasercutter/Graveerder, een 3D-scanner en een freesmachine die eenvoudig aan te sturen zijn, en waarmee via 'Digitale Fabricage' bijna alles uit hout, kunststof en lichte metalen kan gemaakt worden.

FabLab-Leuven mikt op verschillende doelgroepen uit de regio Leuven: studenten van de Associatie K.U.Leuven, leerlingen van het secundair onderwijs en de sociale economie.
Studenten kunnen de producten die zij binnen hun vakken Probleemoplossen en Ontwerpen ontwikkelen, via computermodellen binnen FabLab transformeren in reële producten. Zo kunnen zij ervaring opdoen met machines die kleinere versies zijn van de hoogtechnologische apparatuur die momenteel gebruikt wordt in industrie en onderzoek.
Leerlingen van het secundair onderwijs kunnen op regelmatige basis in FabLab aan hun projecten komen werken. Zo krijgen zij een beter beeld van wat ingenieurs nu eigenlijk doen, want dit is vaak nog een pijnpunt bij ASO-leerlingen.
Voor de sociale economie zal er een brug geslagen worden tussen hen en de universiteit, mede onder impuls van de stad Leuven. FabLab-Leuven zorgt ervoor dat ideeën vanuit deze sector in projecten gegoten kunnen worden en uitgewerkt worden door studenten. Zo loopt er momenteel een project waarbij derdejaarsingenieursstudenten ten behoeve van 'Wonen en Werken' een machine ontwerpen voor het automatisch reinigen van gft-bakken.
FabLab-Leuven gaat echter verder dan dat. Kunstenaars, 'Bedenkers' en nog vele anderen vinden hopelijk snel hun weg naar deze open werkruimte.

FabLab-Leuven opent op donderdag 27 mei 2010 haar deuren en Leuven.Inc leden zijn hierbij van harte welkom.

Enkele praktische aspecten
Datum: donderdag 27 mei 2010 (16u30-18u00)
Locatie: FabLab, Celestijnenlaan 300, 3001 Heverlee - Plechtigheid in Auditorium A, Departement werktuigkunde

Programma
- 16u30: Ontvangst in het FabLab
- 17u00: Plechtigheid
Bert Lauwers, projectpromotor en Marc Lambaerts, projectcoördinator
Louis Tobback, burgemeester stad Leuven
Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde economie provincie Vlaams-Brabant
Mark Waer, rector K.U.Leuven
Pascal Smet, Vlaams minister van onderwijs
- 18u00: Officiële opening met aansluitend Fab Your Own Reception

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us