LEUVEN MINDGATE

Vrijdag Visdag: Radicale en incrementele innovatie in de dienstensector (Flanders DC)


Organisatie: Innovatiecentrum Vlaams Brabant

Ondanks het feit dat de dienstensector in Vlaanderen verantwoordelijk is voor het leeuwendeel van het BNP, is er nog maar vrij weinig inzicht over waarom en hoe in deze sector geïnnoveerd wordt. Deze presentatie bundelt de belangrijkste resultaten van een pas verschenen studie over het innovatiegedrag in de dienstensector, uitgevoerd door het Flanders DC kenniscentrum, een partnerschap tussen Flanders DC en Vlerick Gent Leuven Management School.
De studie toont niet alleen aan dat het innovatiegedrag in de dienstensector verschillend is dan deze in de productiesector, maar dat er binnen de dienstensector zelf grote verschillen zijn. Op basis van een longitudinale studie en een aantal case-studies wordt het innovatiegedrag in de dienstensector verder geanalyseerd.
De belangrijkste conclusie is dat het voor dienstenbedrijven belangrijk is om incrementele "korte termijn" innovatie te combineren met radicale "lange termijn" innovatie. Hoe dit precies gebeurt, beide samen ("ambidexterity") of eerder afwisselend ("punctuated equilibrium"), schijnt dan weer minder kritisch te zijn dan het feit dat ze daadwerkelijk gecombineerd worden.
Op basis van 3 cases wordt er ingegaan op hoe de marktomgeving, de beschikbare middelen en het topmanagement het innovatiegedrag beïnvloeden. De presentatie geeft een aantal concrete managementtips en tenslotte wordt ook besproken hoe verschillende Europese overheden innovatie in hun dienstensector stimuleren.

Doelgroep:
- Bedrijven en sectorfederaties uit de dienstensector

Programma:
- 12u00: Ontvangst met (vis)lunch
- 12u30: Welkomstwoord door Innovatiecentrum Vlaams-Brabant
- 12u35: Jan Bormans, valorisatiemanager Flanders DC
- 13u15: Vragen

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us