LEUVEN MINDGATE

Gent BC Business Café – Mario Matthys: Gent 3D


Voor dit Business Café gaan we Gent vanuit een 3D-perspectief bekijken. Mario Matthys neemt ons mee op een virtuele wandeling door de stad.

In de archieven van Stad Gent zitten heel wat ruimtelijke gegevens over woningen, straten, bomen, enzovoort. Met de nieuwste technologieën kunnen die nu op een fotorealistische en bijna op ware grootte tot leven gebracht worden. Vroeger gebruikten landmeters een meetlint, vandaag een 3D-scanner. Daarmee verzamelen ze de exacte x-, y-, en z-coördinaten van miljoenen punten om een gebouw heel nauwkeurig te gaan omzetten in een digitale kopie. Ook voor archeologische opgravingen of auto-ongevallen kan de scanner gebruikt worden. De politie kan immers op die manier snel de omstandigheden in kaart brengen en achteraf via 3D-modellen de situatie schetsen.

Stad Gent is een pionier in 3D-visualisaties voor stadsvernieuwingsprojecten en krijgt daardoor voor dit project subsidies uit het Europese innovatiebudget EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Uniek in ons land is de richtlijn die uitwisseling van 3D-bouwtekeningen tussen architecten en Stad Gent regelt. Sinds 22 december 2011 wordt aan architecten vrijblijvend gevraagd hun nieuwe 3D-ontwerp in te passen in de digitale 3D-stadsmaquette.

De 3D-bestanden kunnen op hun beurt via Rapid Prototyping (met behulp van specifieke 3D-printing technieken) omgezet worden tot een tastbare maquette. Dat gebeurt met een ingenieus systeem dat print met laagjes materiaal in plaats van inkt. Als eindresultaat krijg je een 3D-maquette van je gebouw of stadsdeel …

Een andere manier om het 3D-verhaal in beeld te brengen is de 3D-C.A.V.E. (wat staat voor Computer Aided Virtual Environment). Hier neem je als waarnemer als het ware in het model kan plaats en kan je wandelen door bijvoorbeeld de Gentse binnenstad. Een 3D-mobiel brengt zo’n 3D-C.A.V.E. zelfs tot bij je thuis.

Het wordt een Business Café vol demo’s en ontdekkingen waarbij onze geliefde stad centraal staat. Kijk hoe de scanner in een mum van tijd de deelnemers in kaart brengt en hoe een klein gebouwtje uit de printer tevoorschijn komt. Wandel zelf door de stad en bekijk hoe Gent er zou uitzien zonder het Belfort of hoe de nieuwe haven er binnenkort zal bijliggen.

Schrijf je nu in op onze evenementenpagina!

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us