LEUVEN MINDGATE

Studienamiddag: 3D meten en geometrische keuring d.m.v. industriŽle CT-scanning


Het controleren van de dimensionele nauwkeurigheid van producten met een complexe inwendige structuur is een hele uitdaging. Coördinatenmeetmachines uitgerust met tactiele of optische probes laten niet toe binnenmaten te meten en te keuren, noch om geassembleerde producten te meten. Industriële Computer Tomografie (CT) kan een oplossing bieden door het product of de assemblage met X-stralen door te lichten en zo binnen- en buitenvorm volledig driedimensionaal te digitaliseren. Bovendien kan gelijktijdig aan maatkeuring (passings-, tolerantie- en nauwkeurigheidsverificatie) en materiaalkeuring (insluitsels, porositeit, enz.) gedaan worden.

Groep T, K.U.Leuven en De Nayer Instituut hebben in het kader van een TETRA-project het industriële toepassingsgebied van deze technologie voor dimensionele kwaliteitscontrole geëxploreerd. Aangepaste kalibratie- en meetprocedures werden ontwikkeld, de nauwkeurigheid en repeteerbaarheid van de technologie werd in kaart gebracht, en een reeks casestudies werden uitgevoerd bij verschillende ondernemingen.

Tijdens de studienamiddag op 20 september worden de projectresultaten voorgesteld en worden het principe, de mogelijkheden en de beperkingen van Computer Tomografie voor dimensionele kwaliteitscontrole toegelicht. Verschillende toepassingsvoorbeelden worden besproken.

Daarnaast presenteren de Vlaamse industriële CT-actoren Nikon Metrology, Materialise, Skyscan en InCT wat ze in deze domeinen aanbieden. Deze bedrijven tonen u niet alleen hun state-of-the-art software en hardwareoplossingen, maar illustreren ook hun ruime ervaring op vlak van dienstverlening.

Het onderzoek werd gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid (IWT) en ondersteund door Sirris, als valorisatiepartner, en door 15 bedrijven uit verschillende sectoren.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us