LEUVEN MINDGATE

Vrijdag Visdag: Sustainable manufacturing


Vrijdag Visdag is een initiatief van het Innovatiecentrum Vlaams-Brabant , mede ondersteund door Leuven.Inc.

Eco-innovatief produceren veronderstelt het maken van doordachte keuzes in elke fase van het design- en realisatieproces. Niet alleen van producten maar ook van bewerkingsprocessen moet de milieu-impact in kaart gebracht kunnen worden, om ze qua energie-efficiëntie en duurzaamheid te kunnen optimaliseren.

In het eerste deel van de sessie wordt aan de hand van enkele voorbeeldprocessen zoals plaatbuigen en selectief lasersmelten aangegeven hoe het eco-innovatiepotentieel bepaald wordt. Courante opportuniteiten voor het verlagen van energieverlies en impact in productie worden toegelicht en gekwantificeerd vanuit het gezichtspunt van zowel de machinegebruiker als de machinebouwer. Het geheel wordt gekaderd in het wereldwijde CO2PE!-initiatief rond duurzame productie, dat vanuit Leuven gecoördineerd wordt.
Het tweede deel van deze sessie schetst de bredere onderzoeksportfolio van Groep T en K.U.Leuven-Werktuigkunde inzake sustainable engineering & manufacturing. Aan de hand van concrete projectresultaten wordt het aanbod van deze onderzoeksgroepen op het vlak van eco-designondersteuning, levenscyclusanalyse, product service systems, duurzaam transport, optimale levensduurbepaling en (actieve) disassemblage kort geschetst.

Programma

- 12u00: Ontvangst met (vis)lunch
- 12u30: Welkomstwoord door Innovatiecentrum Vlaams-Brabant
- 12u35: Prof Wim Dewulf (Groep T)
- 13u15: Vragen

Praktische informatie
Datum: vrijdag 24 september 2010
Plaats: Philipssite 5 - Ubicenter rechts (3de verd) - 3001 Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us