LEUVEN MINDGATE

Gent BC Scaling-Up Laboratorium voor Lichttechnologie


In het Laboratorium voor Lichttechnologie van KAHO Sint-Lieven draait alles rond innovatie, onderzoek en ontwikkeling op vlak van licht in al zijn aspecten.
17 medewerkers ondersteunen tientallen bedrijven en combineren deze dienstverlening met experimenteel onderzoek binnen een viertal topics:

Appearance

Zelf heb je misschien al gemerkt dat sommige lichtomstandigheden beter aanvoelen dan anderen, maar de vraag is of we dit ook empirisch kunnen gaan vaststellen. Kort gezegd probeert het onderzoek een antwoord te geven op de vraag: “Can we measure what we see?”. Binnen dit thema ligt de focus op perceptie van glans en kleur.

Optisch ontwerp

Binnen dit thema ontwerpt men via ray-tracing software reflectoren of lenzen  om het gewenste stralingspatroon van armaturen te bekomen.

Binnenverlichting

Binnen het kader van ‘Groen licht Vlaanderen 2020′ wordt op het lichtlabo veel onderzoek gedaan naar OLED technologie, kwaliteitsbeoordeling van LEDs, perceptie van helderheid en contrast, verblinding van armaturen etc. Een gemeenschappelijke randvoorwaarde bij dit onderzoek is de aandacht voor energie-efficiënte oplossingen: beter licht met minder energie.

Lichtbronnen

Het onderzoek naar nieuwe lichtbronnen focust zich voornamelijk op solid-state lighting, met name LED’s (light-emitting diodes) en OLED’s (organische LED’s). Beide verlichtingstechnologieën hebben de laatste jaren op zeer korte tijd enorme vooruitgang geboekt en hebben ervoor gezorgd dat de verlichtingssector volop in beweging is.

Meer dan 50 bedrijven participeren binnen de projecten van het laboratorium, en de link met grote bedrijven, maar zeker ook met KMO’s speelt zich af op allerlei vlakken.

De onderzoeksgroep beschikt over uitgebreide meetfaciliteiten. Op dit Scaling-Up event zal er naast de rondleiding en verlichtende demo’s in het labo, ook aandacht worden besteed aan een concrete samenwerking. Dhr. Luc Coppers van het bedrijf PiD zal komen vertellen welke rol KAHO speelt in het onderzoek binnen en de ontwikkeling van zijn KMO.

Inschrijven kan hier: http://www.gentbc.be/registratie-gent-bc-scaling-up-laboratorium-voor-lichttechnologie

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us