LEUVEN MINDGATE

Leuven.Inc Labcafé 'Slimme mechanica voor de maakindustrie'


Leuven.Inc introduceert een nieuwe reeks binnen haar activiteitenaanbod. Via Labcafé's willen we een link leggen tussen toponderzoek binnen de onderzoeksgroepen van KU Leuven waar state-of-the art technologieën ontstaan, en de bedrijfswereld die continu op zoek is naar nieuwe toepassingen. 

Treed binnen bij de KU Leuven Onderzoeksgroep Trillingen en Geluid ...

Moderne machines, voertuigen, producten en productieprocessen moeten steeds sneller, preciezer, energiezuiniger, milieuvriendelijker, geluid- en trillingsarmer, veiliger, betrouwbaarder en duurzamer zijn. De roep naar innovatieve en vermarktbare concepten voor de maakindustrie klinkt oorverdovend. Een belangrijke sleutel ligt bij slimme mechatronische systemen.  Via slimme mechanica, de combinatie van mechanica met electronica en ICT, kan via sensoren en stuuralgoritmes tegemoet gekomen worden aan de steeds scherper wordende performantie-vereisten voor producten en productieprocessen.

De KU Leuven onderzoeksgroep Trillingen en Geluid focust haar onderzoeksactiviteiten op de rol van dynamica bij enerzijds het ontwerp en de ontwikkeling van slimme en groene producten voor transport en industriële machinebouw. Daarnaast richt zij zich ook op de ontwikkeling van innovatieve virtuele prototyping-technieken om het ontwerp en de analyse van dergelijke slimme systemen mogelijk te maken. In deze thema’s heeft de onderzoeksgroep een plaats bij de absolute wereldtop veroverd.

De onderzoeksgroep Trillingen en Geluid telt momenteel 75 leden waaronder 59 doctoraatsonderzoekers. 

Wim Desmet, hoofd van de onderzoeksgroep, en Bert Pluymers, IOF mandataris en onderzoeksmanager, zullen tijdens dit eerste Leuven.Inc Labcafé toelichten hoe de onderzoeksgroep haar onderwijs en onderzoek rond dynamica en mechatronica kadert in hedendaagse uitdagingen zoals:
- mechatronische modelvorming en optimalisatie: virtuele technieken voor reële problemen
- stille en trillingsarme lichtgewichtconstructies: moeilijk, maar niet onmogelijk
- dynamica: meer halen uit de wind met moderne windturbines

Aan de hand van enkele demo's kan u zien hoe de groep economische en maatschappelijke valorisatie realiseert op maat van geïnteresseerde partijen gaande van KMO's tot multinationals, onderwijsinstellingen, onderzoekcentra en overheid.

Enkele praktische aspecten

Datum: dinsdag 26 maart 2013 (16u30 – 19u45)
Locatie: KU Leuven Departement Werktuigkunde, zaal De Groote (gelijkvloers), Celestijnenlaan 300C, 3001 Heverlee

Programma

16u30: Ontvangst van de deelnemers
17u00: Verwelkoming door Leuven.Inc
17u10: "Hoe de KU Leuven onderzoeksgroep Trillingen en Geluid het verschil helpt te maken in de maakindustrie"
Wim Desmet, professor en hoofd KU Leuven onderzoeksgroep Trillingen en Geluid
18u00: Vraag en antwoord
18u10: Demo's
18u45: Hapje en drankje
19u45: Einde van het café

Hoe kan u deelnemen?

Labcafé's zijn gratis voor Leuven.Inc leden. Niet-leden betalen 25 euro (excl. BTW).

Inschrijven kan tot uiterlijk 19 maart 2013, bij voorkeur via het online inschrijvingsformulier of via e-mail aan admin@leuveninc.com (met vermelding van uw contactgegevens). 
Zoals steeds hanteren wij het "first subscribe, first serve" principe.

Na inschrijving ontvangt u een bevestiging en een wegbeschrijving.
Bent u na inschrijving verhinderd, dan horen wij dit graag. Stuur ons een mailtje, zo kunnen wij alsnog een andere persoon toelaten

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us