LEUVEN MINDGATE

Leuvense jobbeurs voor doctorandi en postdocs


Op 15 oktober 2013 organiseren PhD Society Leuven en KU Leuven de PhD Job Fair 2013. Dit is de grootste jobbeurs voor doctorandi en postdocs in België. Jonge onderzoekers kunnen er contacten leggen met nationale en internationale werkgevers in verschillende disciplines. Zo ontdekken ze de diverse carrièrestappen na het behalen van een doctoraat.

Een leger wegwerpdoctoraten? Nonsens! Het aantal doctoraten zit al enkele jaren in de lift. Een minderheid van de doctores blijft in de academische wereld, terwijl de meerderheid aan de slag gaat bij de overheid, de bedrijfswereld of de dienstensector. Deze werkgevers zijn zich ondertussen zeer bewust van de meerwaarde die doctores kunnen bieden. Talentvolle, ambitieuze doctores zijn zeer gegeerd in de Vlaamse kenniseconomie. Dit blijkt uit het kleine werkloosheidsrisico van doctoraatshouders: amper 2% is werkloos (bij houders van een masterdiploma is dit 2,5%). Een doctoraat wordt ook financieel gehonoreerd: doctoraatshouders verdienen gemiddeld 10,2 % meer dan masters zonder aanvullend diploma. Een doctoraat is dus een investering die de moeite loont.

Toch is de transitie naar een niet-academische loopbaan geen evidente stap. KU Leuven staat zijn jonge onderzoekers hierin bij door hen mogelijkheden aan te bieden om zich te verder te ontplooien tot breed inzetbare professionals. In het Young Researchers Career Centre (YouReCa) bijvoorbeeld, kan elke doctoraatsstudent, postdoc en jonge docent zijn doctoraatsprofiel verder aanvullen met een waaier van nuttige vaardigheden. Een adviesraad van vertegenwoordigers uit alle sectoren van het werkveld zorgt ervoor dat het YouReCa-aanbod ook effectief de brug slaat naar die latere loopbaan.

De PhD Job Fair biedt jonge onderzoekers een platform om nationale en internationale werkgevers in verschillende disciplines te ontmoeten. In deze derde editie van de PhD Job Fair gaan een 50-tal bedrijven op zoek naar jonge onderzoekers om hun organisatie te versterken. Vorig jaar bezochten ongeveer 650 jonge onderzoekers het event, dit jaar mikt de PhD Job Fair op meer dan 1000 deelnemers. Het event biedt o.a. workshops aan om jonge onderzoekers voor te bereiden op hun loopbaan.

De PhD Society Leuven is een vereniging van doctorandi en postdocs aan de KU Leuven die jonge onderzoekers met elkaar in contact brengt en hen ondersteuning biedt bij de uitbouw van hun carrière. YouReCa, recent opgericht met steun van de Vlaamse Regering en de Europese Commissie, ondersteunt de PhD Society graag bij de organisatie van de PhD Job Fair.

Meer informatie over de PhD Job Fair op http://phdjobfair.org/
Meer informatie over YouReCa op http://www.kuleuven.be/research/youreca/

Praktisch

Dinsdag 15 oktober 2013, vanaf 10u30
Jubileumzaal, Universiteitshallen, Naamsestraat 22, Leuven

Programma

• 10.30u – 16.30u Jobbeurs

Workshops
   11.00u – 12.00u: 'Job interview: Dress to Impress' door Lien Degol
   13.00u – 14.00u: 'Write an attractive CV' door Randstad Professionals
   15.00u – 16.00u: 'Job interview: Dress to Impress' door Lien Degol

Contact

 

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us