LEUVEN MINDGATE

Difference Day


Difference Day is een feest voor de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Het programma van 3 mei in de Brussels BOZAR omvat een namiddaggedeelte met films en debatten, en een avondgedeelte, opgebouwd rondom vier prijzen voor initiatieven op mondiaal, op Europees en op Brussels niveau. 

In 1993 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 mei uitgeroepen tot Werelddag van de Persvrijheid. Elk jaar worden op die manier wereldwijde schendingen van de persvrijheid onder de aandacht gebracht. Die dag staan we ook stil bij het grote belang dat persvrijheid en journalistiek hebben als fundamenten van ons democratisch bestel.

Het Brussels Platform for Journalism, een samenwerkingsverband tussen Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, en Erasmushogeschool Brussel, organiseert Difference Day samen met BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten, de Evens Stichting en iMinds. iMinds ondersteunt dit initiatief op een bijzondere manier: tijdens het Europese Gala rijkt iMinds de Press For More Award uit aan creatieve en innovatieve journalistieke projecten in Europa die het respect voor verschillen en andere meningen uitdragen.
 
Tal van journalistieke en academische koepels en organisaties, media, Europese en wereldwijde instellingen en stichtingen werken eveneens mee aan Difference Day.

De recente dramatische aanslagen op de vrijheid van meningsuiting in Parijs, Kopenhagen, Dhaka … verlenen dit initiatief een grote urgentie. Centraal staat daarbij (internationale en Europese) journalistiek in relatie tot persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, kwaliteit en creativiteit. Vrijheid van meningsuiting impliceert echter tegelijk respect voor de mening van anderen. Zij erkent de verscheidenheid van mensen en overtuigingen. De vrijheid van meningsuiting bevestigen staat daarom gelijk aan het erkennen van diversiteit. Voor ons is World Press Freedom Day tegelijk Difference Day.

Het programma van 3 mei omvat een namiddaggedeelte met films en debatten, en een avondgedeelte, opgebouwd rondom vier prijzen, op mondiaal, op Europees en op Brussels niveau.
 

Programma

Opening Statement
13:30 - Julie Cagé – ‘Sauver Les Medias (Saving the Media)

Debat
14:15 - ‘How dangerous are cartoons?’ (in collaboration with deAuteurs)
16:45 - ‘A Europe section in every newspaper’
17:15 - ‘How dangerous is journalism?’

Film
14:50 - Citizen Four film with discussion

Debat
16:00 - ‘Can investigative journalism save the world?’

Permanente tentoonstellingen
European Gala Of Freedom Of Expression (Salle Henri Leboeuf)
18:30 - ‘European Gala of Freedom of Expression’
20:00 - VIP Networking Reception (invitation only) in Hall Horta


Meer details vind je op de website van Difference Day

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us