LEUVEN MINDGATE

VILv Forumavond: Ingenieur in de Huidige Maatschappij ?


VILv Forumavond ism Leuven.Inc en K VIV Brabant

Een maatschappij moet investeren in de opleiding van zijn jeugd. Daarbij rekent men erop dat de vrije keuze en het spel van vraag en aanbod leidt tot een min of meer correcte invulling van de vacatures op de arbeidsmarkt, zeker in die sectoren die van cruciaal belang zijn voor de instandhouding van onze welvaart (wetenschap, innovatie, industrie, productie,... ).
Wanneer dit niet gebeurt, is er overinvestering in bepaalde opleidingen (psychologie, pedagogie, archeologie,... ) en moeten via immigratie tekorten aangevuld worden vanuit het buitenland in andere sectoren (cf. steenkoolmijnen in de 20ste eeuw). Aangezien er in wetenschappelijke richtingen duidelijke tekorten zijn en er meer en meer wetenschappers en R&D mensen vanuit het buitenland in Europa komen, kan men zich afvragen hoe het verder moet met Vlaanderen en West-Europa ?
Is deze situatie houdbaar? Blijft er straks nog voldoende industrie over in West-Europa, wanneer er te weinig Europese wetenschappers zijn ? Moet er geen Numerus Clausus ingevoerd worden bij bepaalde zachte opleidingen ? Zijn er niet te veel onnuttige opleidingen ? Moet er geen zachte dwang zijn om jongeren tot industrieel denken aan te zetten ? Wat is hierbij de invloed van de media ? Moeten die niet meer stimuleren en positief nieuws brengen over de wetenschap en de industrie ?

Over deze onderwerpen wordt gedebateerd door volgende prominente sprekers:
- Baron Luc Vansteenkiste, CEO Recticel
- Prof. Karen Maex, Vice-Rector KULeuven
- Fons Leroy, Gedelegeerd Bestuurder VDAB
Moderator: Goedele Devroy, VRT

Praktische zaken:
Datum: dinsdag 20 maart 2007 (19u00-21u30)
Verwelkoming met broodjes vanaf 19u
Aanvang: 19u30
Locatie: Grote Aula - Maria Theresia College, Hogeschoolplein, 3000 Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us