LEUVEN MINDGATE

VILv Forum-avond: RFID, Radio Frequency Identification


Technologieën, Toepassingen en Beveiliging van draadloos uitleesbare tags

Datum: Dinsdag 7 februari 2006 te 19u30
Locatie: Arenbergauditorium, 3001 Leuven

Deze forumavond is een organisatie van Leuven.Inc, VILV en GA Brabant(KVIV)

Sprekers
- Dr. ir. Paul Heremans - IMEC
- Lic. Stefaan Motte - Philips N.V.
- Prof. dr. ir. Bart Preneel - K.U.Leuven-ESAT

Moderator
Prof. dr. ir. Emmanuel Van Lil

In Amerika zijn er al (kleding)winkels die de streepjescode hebben vervangen door RFID-tags. Hier worden RF tags al gebruik in de campusbibliotheek Arenberg voor het uitlenen en het automatisch inleveren van boeken, of om deuren te openen. Elke studenten- of personeelskaart is een RF tag.
Voor het ogenblik is de technologie nog redelijk duur, en wordt ze daarom nog niet dagelijks in alle winkels gebruikt. Sommigen dromen er wel van om zelfs ticketten voor vervoermaatschappijen hiervan te voorzien. Zo zou men de trajecten en de aansluitingen kunnen volgen, de bezettingsgraad van de stellen onmiddellijk bepalen of een passagier in de luchthaven kunnen localiseren als hij niet op tijd aan de gate verschijnt.
Hoe ver zal deze invasie van draadloze etikettering gaan?

Hierover zullen enkele bekende sprekers ons onderhouden. Vooreerst zal de sluier van goedkope technologie opgelicht worden. Inderdaad is het mogelijk kunststoftransistoren te maken, die met behulp van een drukprocédé op een etiket kunnen aangebracht worden. Dit is uiteraard de poort naar een meer algemeen verspreide toepassing van deze draadloze tags. Dit gedeelte zal verzorgd worden door één van onze Vlaamse technologiespecialisten terzake uit IMEC, nl. dr. Paul Heremans.

De toepassingen zijn in feite onbeperkt. Grootwarenhuizen zouden zo het inscannen van de goederen uit een caddie kunnen vervangen door het laten passeren onder een antenne, die de volledige inhoud van het mandje of de caddie in enkele seconden zou inventariseren, en zelfs draadloos betalen. Deze realistische en meer futuristische mogelijkheden zullen door lic. Stefaan Motte van het Philips concern toegelicht worden.

Tenslotte rijst een verspreiding van deze technologie op grote schaal de vraag naar de betrouwbaarheid en de privacy. Vooreerst moet U uiteraard zeker zijn dat Uw waren in het mandje correct zijn opgenomen, zelfs als U meerdere identieke artikelen wens te kopen. Zou U het aanvaarden dat een vertegenwoordiger van een firma de verpakkingen in Uw huis kan ondervragen om te zien dat U waspoeder van merk X, of, nog gevoeliger, geneesmiddelen van merk Y in huis hebt? Zou U het kunnen verdragen dat de verzekeraar van Uw werkgever een ongeval zou weigeren te betalen omdat aan de hand van de sporen van Uw vervoerbewijs bij de vervoersmaatschappij vastgesteld werd dat U niet de kortste weg, maar bij voorbeeld de snelste weg naar Uw werk hebt gevolgd? Deze aspecten zullen aangesneden worden door Prof. dr. ir. Bart Preneel, de specialist in cryptografie en beveiliging aan de K.U.Leuven.

Hierna kunt met de sprekers van gedachten wisselen over deze RFID's. Deze discussie kan voortgezet worden bij de ondertussen traditionele avondreceptie.

Praktische zaken
Datum: Dinsdag 7 februari (ontvangst vanaf 19u00)
Locatie: Arenbergkasteel, Arenbergpark, 3001 Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us