LEUVEN MINDGATE

Themasessie: Het gebruik en de bescherming van software in een onderneming


Deze sessie is een organisatie van Leuven.Inc en L-SEC, ondersteund door het Steunpunt Innovatie GOM Vlaams-Brabant.

Heeft u er al aan gedacht welke impact softwarepiraterij of een faillissement van uw softwareleverancier zouden hebben op de continuïteit van uw bedrijf?

De wet op het auteursrecht kan met software op verschillende manieren worden overtreden. Allereerst worden dealers soms door hun klanten onder druk gezet om illegale software mee te leveren bij de verkoop van een PC. Bij weigering dreigt de klant ermee naar de concurrentie te stappen. En in bedrijven brengen beperkte informatica-budgetten menig IT-manager in de verleiding om meerdere apparaten uit te rusten met dezelfde licentie. De laatste jaren zien we een verandering in deze situatie, onder andere door de sterke prijsdaling van software. Toch blijft het kopieergedrag sterk ingeburgerd, en dit op vele verschillende niveaus. Illegaal gebruik van software gaat van onschuldige vergissingen tot georganiseerde misdaad. In een eerste luik wordt ingegaan op de mogelijke implicaties van softwarepiraterij voor uw bedrijf.

Daarnaast zijn ondernemingen in dit ICT-tijdperk zonder meer sterk afhankelijk van hun software en bijgevolg ook van hun softwareleverancier. In praktijk krijgt de gebruiker slechts een licentie op het gebruik van de software. Wil of kan de leverancier niet meer aan de overeenkomst voldoen, dan moet naar een oplossing worden gezocht waarbij de broncode van de software wordt vrijgegegeven. Dit kan bijvoorbeeld op basis van een escrow-regeling waarbij de code wordt neergelegd bij een onafhankelijke derde partij die deze onder bepaalde voorwaarden mag afgeven aan de gebruiker. Juridisch moet hierbij worden omschreven wanneer de code mag worden afgegeven en wat de begunstigde ermee mag doen. Technisch moet het depot bruikbaar zijn, m.a.w. leesbaar, volledig, virusvrij, laatste versie. Actieve en kwalitatieve escrow zorgt voor beide aspecten.

Programma
16u30 Ontvangst van de deelnemers
16u50 Welkom en inleiding door L-SEC en Leuven.Inc
17u00 Laat je niet vangen door illegale software - Dhr. Jacco Brandt (Voorzitter, Business Software Alliance Benelux)
17u40 Escrow: het perfecte huwelijk tussen een leverancier en gebruiker: juridische en technische aspecten - Ir. Maurice Gruyaert (Managing Director, Escrow Europe)
18u20 Vraag en antwoord
18u45 Receptie met een hapje en een tapje
20u00 Einde

Praktische zaken
Datum: donderdag 9 februari 2006 (17u-19u)

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us