LEUVEN MINDGATE

Leuven.Inc Ondernemerscafé: Laboratorium voor Tropische Plantenteelt - Via focus op kerncompetenties naar een groeiende markt


Het Laboratorium voor Tropische Plantenteelt, één van de 4 laboratoria binnen de Afdeling Plantenbiotechniek van de K.U.Leuven, werd opgericht in 1978. Professor Rony Swennen nam er in 1990 de leiding en startte met 6 medewerkers. Vandaag doen er een 40-tal personen onderzoek naar duurzame landbouw, het bewaren van de biodiversiteit en het produceren van variëteiten met een hoge opbrengst. Het laboratorium wil fungeren als link tussen geavanceerde biotechnologische methoden ontwikkeld op modelgewassen in het Noorden en hun toepassing ter verbetering van tropische gewassen in het Zuiden, met een speciale klemtoon op banaan en plantaan. Daarenboven herbergt het Laboratorium het INIBAP Transit Centrum, 's werelds grootste in vitro collectie van banaan, bewaard onder toezicht van FAO.

Naast een voorstelling van het Laboratorium belicht professor Rony Swennen de stappen die zijn 'onderneming' heeft doorgemaakt. Na een fase van verruiming van projecten, moest hij bij selectie van nieuw onderzoek een keuze maken wat betreft focus en kerncompetenties. Intussen specialiseerden ze zich onder andere in het cryogeen vriezen van levend celmateriaal. Waar ze oorspronkelijk startten met materiaal van bananenplanten, krijgen ze nu wereldwijd aanvragen voor diverse projecten gebaseerd op dezelfde techniek, zoals tal van plantensoorten (aardappelen, geraniums, ...), dieren, maar ook medische toepassingen liggen in het verschiet. Het café wordt afgesloten met een korte rondleiding in het Laboratorium.

Enkele praktische aspecten
Datum: donderdag 19 oktober 2006 (18u-21u)
Locatie: Landbouwinstituut (Raadzaal), Kasteelpark Arenberg 20 te 3001 Heverlee

Programma
- vanaf 18u: Ontvangst deelnemers
- 18u30: Verwelkoming en introductie - Nicole De Smyter (Leuven.Inc)
- 18u35: Via focus op kerncompetenties naar een groeiende markt - Professor Rony Swennen (Laboratorium voor Tropische Plantenteelt, K.U.Leuven)
- 19u20: Vraag en antwoord
- 19u30: Rondleiding in het Laboratorium
- 20u00: Afronding met een hapje en een tapje
- 21u00: Einde van het café

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us