LEUVEN MINDGATE

VILv Forumavond: Geneeskunde en technologie schuiven in elkaar


Medische preventie, diagnose en therapie baseren zich tegenwoordig op doorbraken in moleculaire geneeskunde, maar tevens op tal van typische ingenieursontwikkelingen, zoals driedimensionale beeldopbouw, minimale invasieve interventies, robotiseren, geautomatiseerd labo-onderzoek en databeheer. Binnen afzienbare tijd wordt het bovendien mogelijk om het effect van diverse alternatieve chirurgische ingrepen na te gaan via simulaties.

Biomedische ingenieurswetenschappen is in Vlaanderen een groeipool. K.U.Leuven staat op dit vlak aan de spits, denk maar aan de vele spin-offs rond dit thema: Q-Medit, Vivactis, Tigenix, Medicim, ... en de afdeling medische beeldvorming binnen het departement ESAT. Ook in de opleiding weerspiegelt dit zich via bekroonde KVIV eindwerken gerelateerd aan biomedische wetenschappen. Hoe zal de samenwerking tussen chirurg en medische ingenieurs echter verlopen?

Hoe de moderne gezondheidszorg er uitziet en welke de rol van de ingenieur kan zijn in dergelijk multidisciplinair team, wordt u tijdens deze forumavond toegelicht door de vice-rector professor Guy Mannaerts (vice-rector K.U.Leuven en voorzitter Beheerscomité UZ Leuven). Verder brengen Katharina Verhaegen (CEO Vivactis) en professoren Paul Suetens (ESAT medische beeldvorming) en Jos Vandersloten (Afdeling Biomechanica en Grafische Ontwerpen) hun visie vanuit de bedrijfs- en de onderzoekswereld.

Het forum gaat door in het auditorium van het Arenbergkasteel. Na de lezingen wordt u door VILv een drink aangeboden in de Hertogenzaal en de Prinsenzaal van de Arenbergsalons. U kan zich tevens inschrijven voor voorafgaandelijke koffie en broodjes vanaf 19u in de 'Fumoir' onder het auditorium.

Deze forumavond is een organisatie van Leuven.Inc, VILv en GA Brabant (KVIV).


Praktische informatie
Datum: dinsdag 22 maart 2005 (19u30-21u)
Locatie: Auditorium Arenberg Kasteelpark, Arenberg 1 te 3001 Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us