LEUVEN MINDGATE

Themasessie - Virtuele en fysische prototyping: naar efficiŽnte productontwikkeling


Productontwikkeling wordt er niet eenvoudiger op in 21ste eeuw. Verdere globalisering maakt dat productlevens alsmaar korter worden en de eisen qua ergonomie en eigentijdse 'look' blijven toenemen. Dit betekent dat de investering in nieuwe producten steeds weer heel wat risico's inhoudt, terwijl niet investeren in productontwikkeling een zekere ondergang van het product betekent. Bedenk hierbij dat 80% van de uiteindelijke productkost wordt bepaald in de ontwerpfase en dit in een latere fase zeer moeilijk kan worden bijgestuurd of slechts tegen een hoge kost. Duidelijk dus dat prototyping in de toekomst een steeds grotere rol zal spelen.

Enerzijds blijven fysische prototypes een belangrijk hulpmiddel om de risico's (zowel technisch als commercieel) van het nieuwe product te minimaliseren. Anderzijds is er ook een trend naar virtuele prototyping, waarbij via het geïntegreerd gebruik van software de fysische eigenschappen, gebruikseigenschappen, de interactie met de omgeving en de produceerbaarheid van een te ontwerpen product worden geëvalueerd voordat er ook maar één prototype van is gemaakt.

Door gebruikmaken van prototyping kan een ontwerptraject optimaal ondersteund worden door o.a. het vooruitschuiven van de prototype-analyse naar conceptanalyse zonder de anders omstandige detailberekeningen, het versnellen van de uiteindelijke productontwikkeling en het verlagen van de totale productkost. Efficiënte prototyping tools zullen dan ook onmisbaar blijken in de moderne productontwikkeling.

Programma
17u00 Ontvangst deelnemers
17u20 Welkom door Nicole De Smyter (Leuven.Inc)
17u30 Wat kan het Steunpunt Innovatie voor u doen? - Dhr. Bas Sturm (Innovatieadviseur, GOM Vlaams-Brabant)
17u40 Virtuele prototyping vandaag: droom of werktuig? - Dr.ir. Joost Duflou (Professor, dept. Werktuigkunde K.U.Leuven)
18u15 Case LMS: Virtuele prototyping in de automotive sector - analysis leads design - Dr.ir. Jan Leuridan (Executive Vice-president en CTO, LMS International)
18u50 Pauze met broodjes
19u15 Case Materialise: Prototypes in de 21ste eeuw: een must - Dr.ir. Bart Vanderschueren (Directeur Industrial Services, Materialise)
19u50 Een efficiënt samengaan van ontwerp en engineering - Ir. Oscar Brocades Zaalberg (Directeur, Ingenieursbureau BPO Nederland)
20u25 Vraag en antwoord
20u50 Netwerkdrink met een hapje/tapje

Praktische informatie
Datum: dinsdag 8 november 2005 (17u20-20u50)
Locatie: Innovatie- en Incubatiecentrum, Kapeldreef 60, 3000 Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us