LEUVEN MINDGATE

Aanpasbaar bouwen & domotica: ouder worden in zelfstandigheid


De gevolgen van vergrijzing opvangen is één van de belangrijkste uitdagingen waar onze samenleving voor staat. Om deze evolutie betaalbaar te houden, en daarbij de vraag naar autonomie en privacy te respecteren, zullen er creatief nieuwe woonvormen voor ouderen moeten worden uitgewerkt. De oudere van vandaag en zeker die van morgen wil immers zolang mogelijk zelfstandig blijven en dan bij voorkeur in het eigen vertrouwde 'thuis'. Daarenboven is er reeds vandaag een nijpend tekort aan opvang voor ouderen in rust -en verzorgingstehuizen, aan verplegend en verzorgend personeel. Door woningen aan te passen aan de behoeften van ouderen kan een verhuis naar dergelijke tehuizen zo lang mogelijk worden uitgesteld. De meeste woningen zijn echter niet voorzien om aan de nieuwe levensbehoeften voor de oudere dag te voldoen.
Met de toenemende vergrijzing in zicht, is het dan ook een noodzaak dieper in te gaan op het aanpasbaar bouwen en de integratie van domotica in de woning, zodat de ouderen van morgen zelfstandig, geïntegreerd, betaalbaar en geëmancipeerd kunnen leven en wonen.

Doelgroep van dit event zijn architecten, studiebureaus, bouwkundigen, aannemers, overheidsfunctionarissen in de bouw, gebouwenbeheerders, verantwoordelijken in de welzijns -en gezondheidssector, en personen werkzaam in de domotica -en telematicasector.

Dit event gaat door in het Huis van de Toekomst in Vilvoorde. In dit futuristische complex wordt getoond welke invloed nieuwe trends en technologieën hebben op onze manier van wonen en werken in de nabije toekomst. Voorafgaand aan het seminarie is voor de geïnteresseerden een geleid bezoek gepland aan dit Huis. Gelieve dit aan te geven bij inschrijving.

Programma
15u00 Onthaal deelnemers rondleiding Huis van de Toekomst
15u30 Rondleiding in het Huis van de Toekomst
17u00 Koffiepauze - onthaal deelnemers seminarie

17u10 Verwelkoming door het Steunpunt Innovatie Vlaams-Brabant
17u15 Levenslang wonen, één antwoord op de toenemende vergrijzing - Jan Delrue (Platform Wonen van Ouderen)
17u40 Case In-HAM: bouw- en woontechnologie voor personen met een functiebeperking - Peter Deboutte (Coördinator, In-HAM)
18u05 Integratie van domotica in de woning: technologie op eigen maat - Georges Klepfisch (BCDI)
18u30 Case Elektromat: domotica vanuit de praktijk - Stef Vande Meulebroucke (Elektromat)
18u55 Vraag en antwoord
19u15 Afronding met een hapje en tapje

Praktische zaken
Locatie: Het Huis van de Toekomst, Indringingsweg 1, 1800 Vilvoorde
Datum: woensdag 9 juni 2004 (15u00-19u15)

Deze sessie is een organisatie van het Steunpunt Innovatie Vlaams-Brabant, i.s.m. partner Leuven.Inc.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us