LEUVEN MINDGATE

Thema-event: De rol van de industriŽle vormgever in het productontwikkelingsproces


Wat is de toegevoegde waarde van een industriële vormgever voor een KMO? In welke fase van het ontwikkelingsproces worden ze erbij betrokken? Het is duidelijk dat hun bijdrage verder reikt dan alleen vormgeving. Het kan gaan van het visualiseren van uw doelgroep, de gebruiksomstandigheden en de ergonomische consequenties daarvan tot de engineering en begeleiding bij de preproductie. Hun bijdrage hangt in ruime mate af van de vraag die de klant stelt en de vrijheid die daarbij wordt geboden. Wat kunt u intern oplossen en waarvoor is externe expertise welkom? Wie is er gebaat bij de samenwerking met productdesigners? Is dit voorbehouden aan de meubelindustrie of strekt het werkgebied zich verder uit?

Professor Chris Baelus van de Hogeschool voor Productontwikkeling in Antwerpen kadert en definieert het industrieel ontwerpen binnen de bedrijfseconomische context van de KMO. Hij geeft uitleg bij het begrip industriële vormgever en de toegevoegde waarde die deze mensen voor uw bedrijf kunnen hebben. Aspecten als integrale productontwikkeling, kwaliteitsaspecten van een 'goed industrieel' product en de daarbij te volgen aanpak worden hierbij toegelicht. Aan de hand van praktische cases tonen twee ontwerpers, Frans Hegge en Dimitri De Martelaere, u de verschillende fasen van het designproces en de rol die zij daarin hebben gespeeld. Ze tonen hun werkwijze en vertellen over de verwachtingen die zij hebben ten aanzien van hun klanten. Tenslotte geeft Laurent Draelants van het bedrijf Harol u een impressie van de andere zijde. Hij vertelt over hun ervaring met externe ontwerpers, de wijze waarop ze deze mensen hebben ingezet in hun ontwerpproces en de argumenten waarom ze hebben gekozen voor deze vorm van samenwerking.

Programma
- 16u10 Ontvangst deelnemers
- 16u25 Welkom door Bas Sturm (Steunpunt Innovatie GOM Vlaams-Brabant)
- 16u30 Integratie van industrieel ontwerpen in het innovatieproces - professor Chris Baelus (Coördinator Integrale Productontwikkeling, Hogeschool Antwerpen)
- 17u00 Voorbij de drempelvrees van de KMO inzake design - Frans Hegge (Hegge ID)
Cases: Echo Engineering, Veldeman Technology, Brinkmann, Chateau, Omnistor, OVP
- 17u30 Pauze met broodjes
- 17u45 Een systematische aanpak bij de ontwikkeling van nieuwe producten - Dimitri De Martelaere (Pars Pro Toto)
Cases: Symo, dZine, Handi-Move
- 18u15 Industriële vormgeving als stap in het innovatietraject - Laurent Draelants (Harol)
- 18u45 Vraag en antwoord
- 18u55 Slotwoord - Johan Valcke (Design Vlaanderen)
- 19u00 Afsluiting met een hapje en een tapje

Praktische informatie
Datum: donderdag 25 november 2004 (16u25-19u)
Locatie: Provinciehuis Leuven, Provincieplein 1, 3010 Leuven

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us