LEUVEN MINDGATE

Visionair seminarie: Voeding en gezondheid: de rol van functionele voeding


Gezondheidsbevorderende voeding draagt bij tot het voorkomen van een scala aan ziekten, en gezondheid is een belangrijk argument voor de consument. Vanuit deze trend is de functionele voeding ontstaan: dit zijn voedingsproducten met een mogelijke toegevoegde waarde voor de gezondheid of lichaamsfuncties. Voortdurend worden nieuwe producten ontwikkeld: fruitsap verrijkt met extra calcium, componenten in groenten die preventief werken op de vorming van kanker, cholesterolverlagende sterolen in margarine, immuniteit stimulerende micro-organismen in yoghurt en drankjes met bacteriën voor een goede darmflora.

Men verwacht de komende vijf jaar een verdubbeling in de markt voor gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen of 'functional foods'. Deze onmiskenbare trend past in het algemene beeld rond vitamines: ging het vroeger bijna alleen om het voorkomen van typische gebreksziekten, nu is het vizier veel meer gericht op de preventie van chronische aandoeningen die ontstaan zijn uit een veranderd voedingspatroon. Mede door de toenemende vergrijzing en welstand van de bevolking bestaat daarom een groeiende belangstelling voor voedingsproducten die de mens op een smakelijke manier gezond houden. Bovendien lijkt de consument bereid daarvoor te betalen. Zo is een nieuwe markt met een wereldwijd omzetperspectief van enkele miljarden euro's ontstaan voor de voedings-, voedingsingrediënten- en de farmaceutische industrie.

De veiligheid en effectiviteit van deze producten moet echter bewezen worden. Zijn deze voedingsmiddelen vooral een verrijking van de fabrikanten, of helpen ze echt? Hoe staat de consument hiertegenover? Welke maatschappelijke evoluties kunnen we verwachten op het gebied van gezondheid en voeding, en kunnen deze 'functional foods' daar een rol in spelen?

Programma
- 17u00 Onthaal deelnemers
- 17u30 Welkom en introductie - Prof. Jan Delcour (K.U.Leuven)
- 17u45 Scenario's voor een gezondheidsbewuste maatschappij - Dr. Jo Goossens (Bio-Sense)
- 18u10 Industrial research and development on functional food - Dr. Jos De Sadeleer (Cargill)
- 18u40 Pauze met broodjes
- 19u00 Determinanten van functionele voeding bij de consument - Prof. Stephan Van den Broucke (Vlaams Instituut Gezondheidspromotie - Onderzoeksgroep voor Stress, Gezondheid en Welzijn, K.U.Leuven)
- 19u25 'Food or Pharma': neemt voeding de rol over van medicijnen?
* Standpunt farma-industrie: Dr. Ir. Alex Valcke (Janssen Pharmaceutica)
* Standpunt voedingssector: Prof. dr. Theo Verrips (Unilever)
- 20u15 Panelgesprek o.l.v. de directeur Flanders' Food
- 20u45 Receptie met een 'functioneel' hapje/tapje - aangeboden door Quomak, een 'voedingsontwerpbedrijf' uit Leuven

Praktische zaken
Datum: woensdag 8 december 2004 (17u30-20u45)
Locatie: IMEC Auditorium, Kapeldreef 75, 3001 Leuven
Dit seminarie is een organisatie van Leuven.Inc en IMEC, ondersteund door het Steunpunt Innovatie GOM Vlaams-Brabant en Fevia.

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us