LEUVEN MINDGATE

Thema-event: RFID tagging: Slimme identificatie voor een verhoogde bedrijfsefficiŽntie


In onze huidige informatiemaatschappij bepaalt kennis (en dus informatie) vaak of genomen beslissingen al dan niet succesvol zijn. De snelheid en kwaliteit waarmee deze informatie wordt verkregen, spelen hierbij een cruciale rol. Voor correcte aansturing van productieprocessen, aankoop, voorraadbeheer en klantenbinding is het gebruik van elektronische identificatiemiddelen een manier om de bedrijfsefficiëntie te verhogen. Identificatie maakt het immers mogelijk om bepaalde goederen eenduidig te onderscheiden in de massa. Daarenboven wordt het tracken en tracen van goederen alsmaar meer een noodzaak. Dit wordt duidelijk onderstreept door de voedselcrisissen van de voorbije jaren.
Heel wat firma's maken vandaag gebruik van nummers en barcodes. Een nieuwe manier om goederen te identificeren dient zich echter aan: elektronische identificatie.

Deze thema-avond wil via concrete cases vanuit KMO's, de werking, soorten en mogelijke toepassingen van elektronische identificatie toelichten (RFID-tags, Smartcards, .). Met de aangereikte kennis kan de KMO-bedrijfsleider zich een correct beeld vormen van mogelijke toepassing van deze technologie binnen zijn onderneming.

Dit thema-event is een organisatie van Leuven.Inc met medewerking van KMO-IT Centrum, GOM Limburg en Steunpunt Innovatie Vlaams-Brabant.


Programma
17u45 Onthaal deelnemers
18u00 RFID: technologische stand van zaken - Jan Borlez, KMO-IT Centrum
RFID-tags zijn voor vele bedrijven helaas onbekend, hoewel het gebruik van deze tags binnen tal van ondernemingen zou kunnen leiden tot een verhoogde bedrijfsefficiëntie. Tijdens deze uiteenzetting wordt de werking van en de verschillende soorten RFID-tags toegelicht. Daarnaast worden de voor- en nadelen ten opzichte van andere identificatiemiddelen geschetst. Verder wordt aandacht besteed aan het concept 'An Internet of Things' en aan enkele evoluties die maken dat RFID wellicht hét identificatiemiddel van de toekomst wordt.
18u45 High-tech in de traditionele bouwsector - Marc Coucke, Cometal
Cometal, fabrikant en verhuurder van betonbekistingen zocht enige tijd terug een oplossing om de bekistingen te identificeren. Deze eerste praktijkgetuigenis vertelt u wat en waarom Cometal zocht, en welke oplossing werd gevonden. Verder krijgt u een zicht op de manier waarop het project werd aangepakt, welke problemen zich voordeden en hoe men uiteindelijk kwam tot een innovatieve oplossing in deze eerder traditionele bouwsector.
19u10 Pauze
19u20 RFID - de technologie voor een doordacht afvalstoffenbeheer - Luc Pleysier, Deister
Deister, fabrikant van RFID-transponders en uitleesapparaten heeft duidelijk oog voor tal van specifieke marktvragen. Aan de hand van deze praktijkgetuigenis in de afvalmarkt zullen verschillende mogelijke RFID-concepten worden toegelicht met de bijhorende implementatieproblematiek. Er wordt een beeld gegeven hoe RFID-tags hand in hand gaan met andere technologieën. Via deze case wordt eveneens een reflectie gemaakt naar gelijkaardige toepassingsdomeinen in de algemene industrie.
19u45 Trends in de logistiek - het potentieel voor RFID-tags - Alex Van Breedam, Vlaams Instituut voor de Logistiek
Het belang van tracking en tracing in de supply chain moet niet meer aangetoond worden. Toch zijn er vandaag nog heel wat gaten in de informatie eens de goederen de productiehal of het magazijn hebben verlaten. Het gebruik van radio frequency tags op kleinere units kan de transparantie en de efficiëntie in de keten aanzienlijk verhogen. De voordelen zijn indrukwekkend, doch technische en financiële restricties staan vandaag een grootschalige invoering in de weg. Wat is het potentieel voor RFID-tags in de logistiek?
20u10 Vraag en antwoord
20u35 In elke provincie een Regionaal Innovatie Samenwerkingsverband tot uw dienst - Jos Helsen, GOM Vlaams-Brabant
20u45 Afsluiting met een hapje/tapje

Praktische zaken
Locatie: Innovatie- en Incubatiecentrum Leuven, Kapeldreef 60, 3001 Leuven
Datum: dinsdag 2 december (18u-20u30)

Subscribe to our newsletter

Stay tuned and get our news in your inbox: subscribe here.

Keep me informed
Follow us